«Πώς θα φορέσω τα σκουπίδια μου του 2021»: Περφόρμανς για το έργο της Jennifer Nelson στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Spread the love
Θέατρο – Χορός / Νέα

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Jennifer Nelson και η ομάδα της, η Νάντια Ελγκαζάρ, η Βάγγη Σεκίφου, ο Πέτρος Τατσιόπουλος και το Νόρι Τσουλουχά, εργάστηκαν προκειμένου να μετατρέψουν τα σκουπίδια ενός ολόκληρου χρόνου σε κάτι που η Νέλσον θα μπορούσε να φορέσει. Αυτή η δημόσια διαδικασία υπήρξε μια ευθεία αντιμετώπιση του υλικού και μια διαπραγμάτευση με αυτό. Το μελέτησαν, πειραματίστηκαν μαζί του και μοιράστηκαν τα ευρήματά τους με τους επισκέπτες. Δεν χρησιμοποίησαν πρόσθετα υλικά, παραδείγματος χάρη κόλλα, για να φτιάξουν το έργο. Αυτό το γλυπτό από σκουπίδια πρέπει να στηθεί και να σταθεί από τα ίδια τα σκουπίδια. Επίσης, δεν ζύγισαν ποτέ το υλικό, αλλά αλληλεπιδράσανε με αυτό άμεσα με τα χέρια και τα σώματά τους. Το βάρος του γλυπτού που προέκυψε μπορεί να υπερβαίνει τις δυνάμεις της Nelson για να το σηκώσει, μπορεί και όχι.

Ελάτε να μας συναντήσετε και να το ανακαλύψετε. Καλωσορίζουμε την παρουσία και τη στήριξή σας ενόσω η Nelson θα προσπαθεί να επωμιστεί τις συνέπειες από το ίχνος της οικογενειακής της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2021.

Jennifer Nelson

Το έργο της Jennifer Nelson αντλεί από ποικίλα πεδία και διερευνά τις δυνατότητες της κοινωνικής και οικολογικής χορογραφίας. Εξετάζει τις συνέπειες συλλογικών, συχνά ασύνειδων, συμπεριφορών και, επίσης συχνά, συνδέει εμπειρίες προσωπικού πόνου με συστημικές διαδικασίες. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η παιγνιώδης επαναδιάταξη των κοινωνικών χώρων μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες και οι μετασχηματιστικές δυνατότητες των προσωπικών πράξεων. Το ειλικρινές ενδιαφέρον της για συν-δημιουργία, και για τις πολιτικές, αισθητικές και κοινωνικές της δυνατότητες, διατρέχει την πρακτική της ως καλλιτέχνη και ως παιδαγωγού. Η Jennifer Nelson γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια και ζει στην Αθήνα από το 2004. Σπούδασε New Genres στο San Francisco Art Institute και έκανε το μεταπτυχιακό της στο University of California, Λος Άντζελες. Έχει λάβει την υποτροφία Guggenheim για τις Εικαστικές Τέχνες και υπήρξε επίσης φιλοξενούμενη καλλιτέχνης στο Stiftung Laurenz-Haus στη Βασιλεία και στο Grand Central Art Center, Cal State University Fullerton.

Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου βοήθησε στην ίδρυση του προγράμματος Εικαστικών Τεχνών. Ως περφόρμερ, η Nelson έχει χoρέψει με το Feld Ballet στη Νέα Υόρκη και το Ballet du Grand Théatre στη Γενεύη της Ελβετίας.

Επιλεγμένες εκθέσεις και παρουσιάσεις: Everything is in a State of Change, Jennifer Nelson / Janis Rafa, Goethe Institut, Αθήνα (2021), Anatomy of Political Melancholy, Ίδρυμα Schwarz, Ωδείο Αθηνών (2019), No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis, BOZAR, Βρυξέλλες (2014), Social Dream Lab, de Young museum, San Francisco (2013),Securing a Free State: The Second Amendment Project – Jennifer Nelson, Social Studies 7 ASU Art Museum, Αριζόνα(2011),Transit-4: Dimitris Kotsaras, Jennifer Nelson & Eugenio Tibaldi, Museo MADRE, Νάπολη, και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2010), Expanded Ecologies: Perspectives in a time of Emergency, ΕΜΣΤ, Αθήνα (2009), Compilation I, Rosa Barber, Jeanne Faust, Jennifer Nelson, Kunsthalle, Düsseldorf (2006).

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Code with in Sofia, Bulgaria | Изработка на сайтове и SEO оптимизация от blog7 | WordPress