Άλμπρεχτ Ντύρερ – Ο ανατόμος της μελαγχολίας: Διαδικτυακή συζήτηση στο Rembrandt and the Cat

Spread the love

«Πώς θα τρέμω αποζητώντας τον ήλιο! Εδώ είμαι αφέντης, στον τόπο μου παράσιτο…»
Ντύρερ Οκτώβριος 1506, Βενετία, γράμμα στον ουμανιστή Wilibald Pirckheimer

Η τέχνη ως μια αέναη πάλη μεταξύ ομορφιάς και χρόνου, μια προσέγγιση της ανθρώπινης φθαρτότητας μέσω της κατάκτησης του κάλλους, εφήμερα πρόσωπα που αποτυπώθηκαν στην αιωνιότητα μέσα από το χρωστήρα του μεγαλύτερου ίσως Γερμανού ζωγράφου όλων των εποχών. Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ, ο γιος του χρυσοχόου της Νυρεμβέργης, ο ζωγράφος, χαράκτης, συγγραφέας, διανοούμενος, που μελέτησε τον άνθρωπο και τη φύση προσπαθώντας να σταθμίσει το δικό του κανόνα. Περιπλανώμενος μέσα σε μια ταραγμένη εποχή, όπου ο καθολικισμός επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του με το ξέσπασμα της λουθηρανικής μεταρρύθμισης, ο Ντύρερ ταξιδεύει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αποζητώντας να κατακτήσει όχι μόνο τα εκφραστικά μέσα, αλλά και το θεωρητικό υπόβαθρο που ανάγει τον καλλιτέχνη από ταπεινό χειρώνακτα σε ανατόμο της ανθρώπινης κατάστασης. Ο μυστικισμός και η εσχατολογία, η αγωνία του ανθρώπου για την πραγμάτωση της Δευτέρας Παρουσίας, η Αποκάλυψη του Ιωάννη και τα μυστικά μηνύματα της, το κάλλος, το γήρας, ο Θάνατος, οι τέσσερεις καβαλάρηδες, η άμμος στην κλεψύδρα που τελειώνει, μαζί με τη συγκλονιστικότερη απόδοση της Μελαγχολίας στην Ιστορία της Τέχνης, αποτέλεσαν μερικά από τα θέματα που απέδωσε, όπως δεν έκανε κανένας πριν από αυτόν, ο Ντύρερ στα χαρακτικά του.

Τη ζωή, το έργο, τις περιπλανήσεις, ακόμα και τη σχέση του Άλμπρεχτ Ντύρερ με τη μεταβυζαντινή εσχατολογική ζωγραφική, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ.α.)

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Code with in Sofia, Bulgaria | Изработка на сайтове и SEO оптимизация от blog7 | WordPress